Vliegveld

Ben jij van plan om op vakantie naar San Sebastian te gaan? Dan zijn er verschillende mogelijkheden hoe je in deze stad kunt komen. San Sebastian is redelijk goed aan te rijden met de auto, maar wellicht pak je liever het vliegtuig? Hieronder vind je handige informatie over vliegen op San Sebastian en het vliegveld van Donostia.

Tussenstop of Bilbao?

Allereerst, San Sebastian heeft wel een vliegveld, maar deze wordt niet zo intensief gebruikt en wordt daarbij nauwelijks gebruikt voor internationale vluchten. Denk er dan ook aan dat wanneer je een vlucht wilt boeken naar San Sebastian (EAS), je een tussenlanding hebt in Barcelona of Madrid vanuit Nederland. Dit maakt het allemaal natuurlijk niet voordeliger of praktischer. Daarbij duurt de vlucht daardoor ook ontzettend lang. Veel mensen kiezen er daarom voor om in plaats van naar San Sebastian te vliegen, een vlucht te boeken naar de hoofdstad van het Baskenland, Bilbao. In Nederland vlieg je vanaf Amsterdam of Rotterdam naar Bilbao (zo’n twee uur vliegen), maar er vertrekken ook vluchten vanuit Düsseldorf en Brussel. Vanuit hier zijn er verschillende manieren om in San Sebastian te komen, zo kan je met de trein, bus, taxi of je huurt een auto.

Bus vanuit Bilbao

De bus naar San Sebastian gaat eens per uur en doet er ongeveer een uur over om er te komen. De kosten bedragen zo’n 16 a 17 euro per persoon voor een enkeltje. Een goedkoper alternatief is voor € 1,50 naar het centrum van Bilbao te gaan en daar de stadsbus richting San Sebastian te pakken; deze kost namelijk maar 7 euro.

Trein vanuit Bilbao

Je kan er ook voor kiezen om met de trein naar San Sebastian te gaan. Het Baskenland heeft zijn eigen lokale openbaarvervoermaatschappij, Euskotren. Deze is erg goedkoop en vertrekt met enige regelmaat. De trein rechtstreeks naar San Sebastian vertrekt eens à twee keer per uur en anders moet je halverwege een overstappen. Het is echter niet bepaald de snelste verbinding met de trein, want de rechtstreekse verbinding duurt al gauw zo’n 2,5 uur. Het is daarentegen wel een mooie route langs de kustlijn van het Baskenland. De grote landelijke treinmaatschappij Renfe heeft geen verbinding naar San Sebastian. Let wel op als je met de trein gaat, dat je dan eerst nog de bus naar de stad pakt voor € 1,50

Taxi vanuit Bilbao

Er staan bij het vliegveld altijd taxi’s klaar, maar je kan ze ook via het vliegveld van Bilbao reserveren. Een ritje met de taxi van Bilbao naar San Sebastian kan wel een prijzig grapje zijn. Houd rekening dat het al gauw een euro of 150 à 165 zal kosten.

Auto huren

Misschien vind je het handig om in San Sebastian ook mobiel te zijn (en misschien nog een paar andere leuke tussenstops te maken), dan is een auto huren in Bilbao een optie, hoef je ook meteen niet meer te denken aan vervoer terug. Op het vliegveld zijn verschillende autoverhuurbedrijven te vinden. Zo zijn de bekende Sixt, Europcar en Hertz hier vertegenwoordigd. Het is ook een mogelijkheid online al een auto te huren via één van deze maatschappijen.

¡Onze aanrader!
Van plan een auto te huren vanaf Bilbao? Erg fijn, want zo kun je zelf naar San Sebastian rijden (zo’n vijf kwartier), de regio ontdekken én hoef je niet na te denken hoe je weer terug komt bij het vliegveld van Bilbao. Onze aanrader om auto’s te huren in Spanje, is via CarDelMar.

Faciliteiten vliegveld Bilbao

Wanneer je weer vanaf Bilbao terugvliegt naar huis, na je vakantie, is het fijn om van tevoren te weten wat je kunt verwachten van het vliegveld. Leuk weetje: het vliegveld is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Bewonder vooral even ook het vliegveld van buitenaf! Onderstaand vind je de faciliteiten van het vliegveld van Bilbao.

Eten & drinken

Op het vliegveld zijn vier horecagelegenheden waar je even een pitstop kan maken voor een hapje en/of drankje. De meest bekende is misschien wel de ‘Pans & Company’. Hier kun je terecht voor een vers broodje, vergelijkbaar met de Subway, maar dan gefocust op de mediterrane smaken. Verder is er een restaurant (let op: alleen tussen 12:00 en 16:30 open) waar je uitgebreid (warm) kunt lunchen. Verder is er nog een self-service bar en een simpele cafetaria waar je voor een broodje terecht kunt.

Winkels

Op het vliegveld van Bilbao zijn twee winkels: de Duty Free shop en Sibarium Delicatessen. Bij de Duty Free shop kun je van alles kopen wat je gewend bent van een duty free winkeltje, namelijk drank, tabak, parfum, cadeau artikelen en eten/drinken. Deze winkel is dagelijks tussen 6:00 en 21:30 geopend. Bij Sibarium Delicatessen kun je terecht voor ambachtelijke kwaliteitsproducten uit de regio. Ook deze winkel is van 06:00 tot 21:30 geopend.

Overige faciliteiten

Verder vind je op het vliegveld van Bilbao ook een speelplek voor kinderen (eerste verdieping) en vijf pinautomaten (verdeeld op de eerste en derde verdieping). Wil je vanaf het vliegveld even een bericht op Facebook plaatsen of een whatsapp naar het thuisfront sturen dat je eraan komt? In het vliegveld is ook gratis WiFi, maar houd er rekening mee dat dit niet onbeperkt is.