Basilica de Santa Maria del Coro

In het noorden van San Sebastian staat de prachtige Basilica de Santa Maria del Coro. In het midden van het oude stadscentrum staat deze basiliek al sinds de achttiende eeuw. Het is tot op de dag van vandaag een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan San Sebastian.

Geschiedenis

Voordat de basiliek gebouwd werd, stond er een oude Romeinse kerk op deze plaats en daaroverheen is de huidige basiliek gebouwd. Daarom zijn er nog steeds details van de zogenaamde Romanogotiek terug te zien en wordt hij beschouwd als de oudste kerk van de stad.Romanogotiek is een bouwstijl die voornamelijk rond de dertiende eeuw werd toegepast. Rond die tijd werd de Romaanse kerk dan ook gebouwd door de koningen van Navarra. Zij waren op dat moment erg belangrijk in Spanje. Een tijdje later, in de zestiende eeuw, waren de Habsburgse koningen aan de macht en werd de kerk deels veranderd in een gotische en renaissancestijl.

De reconstructie naar de huidige basiliek begon in 1743 onder leiding van de architecten Lizardi en Miguel Pedro IgnacioSalazar. Zij wilden de kerk toch weer een iets andere uitstraling geven en gingen dan ook hard aan de slag. Jarenlang werd er gewerkt aan de verbouwing met als resultaat een prachtige basiliek rond het jaar 1774.

Ontsnapt aan de brand

Op 31 augustus 1813 werd er door Britse troepen een grote brand gesticht in de stad. Deze brand was gericht tegen de Fransen die delen van de stad in hun bezit hadden op dat moment. Grote delen van de stad werden verwoest, maar de straat tussen de Basilica de Santa Maria en de kerk San Vincente bleef gelukkig ongedeerd. Leuk om te weten is dat die straat nu vernoemd is naar die gebeurtenis: Calle 31 de Agosto.

Hoe ziet de basiliek eruit?

Omdat de basiliek door de jaren veranderd is, zijn er verschillende stijlen te herkennen. De basiliek wordt gekenmerkt door de barokstijl, maar je ziet ook gotische en neoklassieke onderdelen terugkomen. De poort is heel opvallend en deze zal je dan ook zeker niet ontgaan. Tussen de twee mooi versierde torens in kun je het gebouw binnenstappen. Van binnen zie je een aantal altaren waarvan het hoofdaltaar natuurlijk het meest opvallend is. Dit altaar is gewijd aan de Virgin del Coro, de patroonheilige van de stad, waar de basiliek ook naar vernoemd is. Daarnaast valt je oog op het grote orgel uit 1863. Dit authentieke orgel zorgt voor een prachtig geluid en de barokke gevel zorgt ervoor dat je wel eventjes staat te kijken. Over het algemeen zal de ruime binnenkant van de basiliek je nog wel een tijd bij blijven, wauw wat een mooi gebouw!

Omgeving

Het oude centrum van San Sebastian staat vol met waanzinnige bezienswaardigheden en daarom is er rondom de basiliek ook zeker veel te zien. Recht tegenover de Basilica de Santa Maria ligt de kathedraal Buen Pastor. Je hoeft alleen maar een kwartiertje rechtdoor te lopen en je staat al met je neus voor de volgende prachtige bezienswaardigheid van de stad en dit is niet de enige! Zoals je net al hebt kunnen lezen, verbindt Calle 31 de Agosto de basiliek met de kerk San Vincente. Ook een bijzondere kerk waarover je bij thuiskomst kunt vertellen aan je familie. Heb je zin in een museumbezoekje? In nog geen vijf minuten loop je naar Museoa San Telmo waar je van alles kunt leren over de Basken en hun geschiedenis, erg interessant.

Kortom, er is genoeg te zien in de omgeving van de Basilica de Santa Maria! Hieronder lees je nog wat praktische informatie over de basiliek zelf.

Bezoek

Wij begrijpen het heel goed als je nieuwsgierig bent geworden naar deze basiliek. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Vergeet je fototoestel niet!

Locatie
Calle 31 de Agosto 46
20003 San Sebastian

Openingstijden
Ma t/m zo van 10:30 – 13:00 en 16:00 – 19:00

Prijs
Entree kost €3,00 per persoon