Michelinsterren Restaurants

Tja, dat is een verhaal apart. San Sebastian en Michelin, die twee hebben een innige relatie kan je wel stellen. Bijna nergens ter wereld vind je zo veel sterren per vierkante kilometer als in San Sebastian, alleen Kyoto in Japan heeft er meer bij elkaar. Een lekker simpel happie eten? Forget it! Hier in San Sebastian hebben ze het koken tot een aparte tak van kunst verheven.

Gastronomische overheerser van España

Met drie restaurants van de zeven die er in Spanje bekroond zijn met de maximale score van drie sterren heeft San Sebastian zichzelf gekroond tot het culinair epicentrum van Spanje. Er zijn in deze eetgrage stad negen restaurants die minimaal één ster hebben. Je moet dus aardig je best doen om er geen eentje te vinden. Naast de bekende Michelin sterren zijn er ook meer gerenomeerde magazines die de kwaliteit van de Baskische keuken erkennen. Zo is er ook een Restaurant Top 100, met volgens dit magazine de beste restaurants ter wereld. Ook hier is een aantal lokale helden uit San Sebastian terug te vinden.

Nog een indicatiemiddel dat deze stad bruist van een enorm aantal goed ontwikkelde smaakpapillen, is het feit dat hier de eerste gastronomische faculteit van de wereld is geopend, Basque Culinary Center.

Voor het geval je bang bent zo’n culinair, hoogstaand toko-tje over het hoofd te zien tijdens je bezoek? Dan hebben wij ze hier voor je op een rijtje gezet.

Akelarre ***

Deze gastronomische held kan naast een potje koken ook makkelijk door voor wetenschapper, wat hij met moleculair koken bereikt is buitenaards! Dit restaurant wordt gerund door Pedro Subijana, één van de beste koks ter wereld. Zijn restaurants hebben de hoogste beoordelingen in bijna alle prestitieuze gastronomische gidsen. Pedro is ook één van de drijvende krachten achter de Basque Culinary Center, een opleidingsinstituut voor koks.

Openingstijden
Januari – juni
Wo t/m za van 13:00 – 15:30 en 20:30 – 23:00
Zo van 13:00 – 15:30
Gesloten op maandag en dinsdag

Juli – december
Di t/m za van 13:00 – 15:30 en 20:30 – 23:00
Zo van 13:00 – 15:30
Gesloten op maandag

Locatie
Paseo Padre Orcolaga 56
20008 San Sebastián
Website

Arzak ***

Vader en dochter Arzak hebben overduidelijk dezelfde genen en papa heeft het kunstje goed voorgedaan bij dochterlief. Tegenwoordig zijn ze een magisch duo en weten als geen ander je tong op te krullen van geluk. Dit meer dan 100 jaar oude familie restaurant beschikt over een testkeuken waar de spannendste gerechten worden gevormd. Bovendien hebben ze een wijnkelder waar ruimte is voor 100.000 flessen, dus er zal er op z’n minst eentje tussenzitten die je lust!

Openingstijden
Di t/m za van 13:00 – 15:30 en 20:30 – 23:00
Gesloten op zondag en maandag

Locatie
Avenida Alcale Jose Elosqui 273
20015 San Sebastián
Website

Martín Berasategui ***

Als jong talentvol kokkie van een jaar of 17 naar Frankrijk gestuurd om daar het vak van patisserie te leren. Hij keerde eind jaren tachtig na een paar leerzame jaren in Frankrijk terug naar het Baskenland bij het oude nest. Het familierestaurant van zijn ouders, waar Martín het roer al gauw mocht overnemen. Al snel hengelde hij zijn eerste Michelin ster binnen en er zouden er nog twee volgen in de jaren erna. Wellicht ietsjes minder conceptueel als bovengenoemde chefs, maar zeker niet minder creatief schuift hij aan bij het rijtje van de crème de la crème chefkoks van Spanje.

Openingstijden
Wo t/m za van 13:00 – 14:45 en 20:30 – 22:15
Zo van 13:00 – 14:45
Gesloten op maandag en dinsdag 15 september 15

Locatie
Loidi Kalea 4
20160 Lasarte-Oria (vlakbij San Sebastian)
Website

Mugaritz **

Opgericht in 1998 door Andoni Luis Aduriz een voormalig leerling van legendarische Ferran Adrià van het wereldberoemde El Bulli in Barcelona. Het mag dan ook geen wonder heten dat deze Andoni kokkerellen kan. Mugaritz is als een ondeugende boef, een tikkie rebels, maar onweerstaanbaar. Zo is het niet mogelijk om een menu te bestellen, wat natuurlijk nogal tegen de traditionele eetmanieren in gaat, waar mensen een complete eetervaring verlangen. Mugaritz laat je via een alternatieve route naar ultiem eetgenot leiden en is om die reden dan ook één van de populairste restaurants in San Sebastian. Reserveren is dan ook aan te raden.

Openingstijden
Di van 12:30 -18:00
Wo t/m za van 12:30 – 18:00 en 20:30 – 01:30
Zo van 12:30 – 18:00
Gesloten op maandag

Locatie
Aldura Aldea 20
20100 Errenteria (vlakbij San Sebastian)
Website

Alameda *

Alameda is zo’n restaurant wat de naam “familierestaurant” even een paar niveautjes omhoog tilt. Het restaurant wordt gerund door de drie Txapartegi broers in Hondarriba vlak naast San Sebastian. Bij Alameda proberen ze zoveel mogelijk producten die uit de directe omgeving komen te gebruiken. Denk hierbij aan de zee, maar ook zeker de lokale groente. Ze hebben zelfs een eigen tuin waar groente in worden verbouwd voor het restaurant. Alameda omschrijft zichzelf als extreem respectvol voor het product en haar omgeving in een familiaire en warme omgeving.

Openingstijden
Ma en di van 13:00 – 15:30
Wo t/m za van 13:00 – 15:30 en 20:00 – 23:00
Gesloten op zondag

Locatie
Minasoroeta Kalea 1 (vlakbij San Sebastian)
20280 Hondarribia
Website

Elkano *

Elkano horen we dan wellicht wat minder over, toch wordt dit restaurant genoemd en geroemd als misschien wel één van de beste visrestaurants in de wereld. Er wordt hier niet zozeer conceptueel gekookt, maar vooral erg klassiek en dan met vis. En dat, dat kunnen ze dan weer als de beste!

Openingstijden
Di van 13:00 – 15:45
Wo t/m za van 13:00 – 15:45 en 20:30 – 20:45
Zo van 13:00 – 15:45
Gesloten op maandag

Locatie
Herrerieta Kalea 2
20808 Getaria (vlakbij San Sebastian)
Website

Kokotxa *

Kokotxa is Baskisch voor het vlees onder de kaak van een vis, meestal van heek, een soort kabeljauw verkrijgbaar op de Baskische marktjes. Weet je dat ook meteen. Je begrijpt dus al dat deze chefkok trots is op zijn roots. Dani López kreeg als één van de jongste chef-koks ooit een Michelinster op zijn naam en hij is een veelbelovende chef ook. Hij weet mooie traditionele Baskische invloeden samen te brengen met Chinese en Japanse. Kokotxa is zeker gezien de prijs kwaliteit verhouding een erg interessante om te onthouden!

Openingstijden
Di t/m za van 13:30 – 15:30 en 20:45 – 23:00
Gesloten op zondag en maandag

Locatie
Calle del Campanario 11
20003 San Sebastian
Website

Mirador de Ulia *

Dit prachtige restaurant staat op misschien wel de meest imponerende plek van alle restaurants. Bovenop de berg Ulia kan je vanuit het restaurant over San Sebastian, het strand en de super mooie baai heen kijken. Terwijl je heerlijk aan het wegdromen bent van dit fantastische uitzicht, word je in een andere wereld gebracht door de kookkunsten van Ruben Trincadoen zijn team. Ze zijn hier trouw aan de Baskische keuken met creatieve en innovatieve toepassingen.

Openingstijden
Wo t/m za van 13:30 – 15:30 en 20:30 – 23:30
Zo van 13:30 – 15:30
Gesloten op maandag en dinsdag

Locatie
Paseo de Ulía 193
20013 San Sebastian
Website

Zuberoa *

Het restaurant Zuberoa staat in het dorpje Oiartzun tien kilometer van San Sebastian en is daar met 600 jaar het oudste gebouw van het dorpje. Hilario Arbelaitz vond het een mooie en geschikte plek om er zijn keuken in te vestigen. Sinds de vroege jaren ‘90 worden Hilario en zijn keuken bekroond met sterren, awards en andere prijzen. Ook deze chef is trots op zijn roots en is trouw aan de Baskische keuken en heeft daar zijn eigen draai aangegeven.

Openingstijden
Ma van 13:30 – 15:30 en 20:30 – 23:00
Di van 13:30 – 15:30
Do t/m za van 13:30 – 15:30 en 20:30 – 23:00
Zo van 13:30 – 15:30
Gesloten op woensdag

Locatie
Araneder Bidea Barrio Iturriotz
20180 Oiartzun (vlakbij San Sebastian)
Website