Kerst

Ook in San Sebastian wordt het kerstfeest in volle glorie gevierd. De stad wordt tijdens dit gezellige feest gesierd door versierde ‘levende’ kerststallen op onder andere Plaza de Gipuzkoa. Ook word je overvallen door een zee van knusse sfeerlichtjes die de stad letterlijk in de spotlight zetten. Men is in San Sebastian Katholiek dus de geboorte van Jezus Christus kan ook hier niet onopgemerkt blijven. Kortom; San Sebastian in kerstsfeer is ook echt een aanrader!

Kerstavond – NocheBuena

Ook al wordt Driekoningen uitgebreider gevierd, toch heeft 24 december kerstavond (Noche Buena) ook allerlei activiteiten in petto. Zo komen de families bij elkaar om uitgebreid te dineren met verrukkelijke producten uit de streek en gaan zij vervolgens gezamenlijk om 00:00 naar de ‘Misa del Gallo’ in de kathedraal (nachtmis van de haan). Deze mis wordt verzorgd door El Obispo (de bisschop) en is zelfs de drukst bezochte mis van het jaar.

QuoteSanSebastian

Olentzero… een soort Sinterklaas

Deze ‘sterke’ goedheiligman laat cadeautjes achter voor de kinderen en in tegenstelling tot Sinterklaas, draagt deze kindervriend geen mijter, maar een typisch Baskische baret. Hij rookt een pijp, draagt Abarketa schoenen (schoenen met touwtjes) en draagt boerenkleding. Verder heeft hij roetvlekken op zijn gezicht, omdat hij in het bos houtskool maakt. En dat is niet het enige; hij maakt ook houten speelgoed, speciaal voor de kinderen. Hij komt trouwens niet in elk dorp op een vaste datum langs, maar ergens tussen 27 en 31 december. Per dorp verschillen de verhalen over de herkomst van dit heilige figuur. Deze traditie die in heel Baskenland wordt gevierd, gaat tegenwoordig in combinatie met de Kerstman, Père Noël en Magi. Naar verluidt worden op kerstavond afbeeldingen van Olentzero op een stoel rondgedragen, wordt er eten en snoep verzameld om vervolgens door de straten te lopen en uit volle borst Olentzero-liederen mee te zingen. Maak het zelf mee in San Sebastian of één van de dorpen er omheen!

Kerstshoppen en leuke kerstmarktjes

Een kerstmarktje; het idee alleen al geeft een warm en gezellig gevoel. Nieuwsgierig? Er zijn verschillende markten in San Sebastian, sommige het hele jaar door andere niet. Neem de de traditionele Bretxa markt of de San Martin markt met seizoensgebonden producten, deze zijn er het hele jaar door maar tijdens kerst volledig in de kerstsfeer. De lokale winkels en boetiekjes zijn meestal geopend van 10:00 – 13:30 en van 16:00 – 19:30. Achter de Buen Pastor kathedraal vind je een kerstmarkt met ambachtelijke producten. Deze markt is vanaf 18 december tot 5 januari geopend van 10:30 – 14:00 en van 16:30 – 20:30.

Culinair genieten met kerst – Kerstdiner in San Sebastian

Geen zin om zelf te koken, maar kan je echt niet kiezen uit alle restaurants in San Sebastian? Jouw zoektocht stopt hier. Want ook tijdens de Kerst in San Sebastian kijkt de culinaire liefhebber zijn ogen uit. Veel restaurants bieden speciale kerstmenu’s aan. Voor een uitgebreid overzicht van restaurants (dubbel check wel even op de website of ze open zijn met Kerst) kun je kijken op Michelinrestaurants of op Top 5 pintxos.

Win win win – El Gordo

Net voor de kerst, op 22 december, is de spanning echt om te snijden. In heel Spanje. Dus ook in San Sebastian! Niet zo gek want, deze dag staat in het teken van de grootste loterij ter wereld ‘El Gordo’ dit betekent de dikke. Het prijzengeld wordt verdeeld onder de winnaars. Voor € 20 heb je al één tiende lot (een décimo) en doe je al mee. Houd er dus rekening mee dat je hetzelfde lotnummer kan hebben als iemand anders! De loten kun je in verschillende restaurants en winkels kopen en in veel kroegen en barretjes wordt de trekking uitgezonden. Speel gezellig mee met familie en vrienden. Succes en veel geluk!

Wist je dat….

  • De kerstman een afstammeling is van de bisschop van Myra, oftwel San Nicolas. Dit lijkt veel op Sinterklaas zoals wij hem in Nederland kennen.
  • Oh Oh Denneboom… De verhalen gaan de ronde dat de kerstboom een representatie is van de boom in het paradijs van Adam en Eva. De boom is een vruchtbaarheidssymbool en de kerstballen staan symbool voor de vruchten waarvan werd gegeten door Adam en Eva. De piek, die ook vaak stervormig is, wees de wijzen de weg naar de geboorteplaats van Jezus.

Oudejaarsavond – Noche vieja

In heel Spanje en ook in San Sebastian is het de traditie dat er om stipt 00:00 om middernacht twaalf druiven worden gegeten, één bij elke klokslag. Dit doen de Spanjaarden om een goed jaar af te dwingen.

Nieuw jaar – Nuevo año

Een fantastische vuurwerkshow geven, dat kunnen ze in San Sebastian wel. Om 00:00 precies wordt de hemel boven Bahia de la Concha letterlijk gesierd door fantastisch vuurwerk. Dit is één van de meest spectaculaire vuurwerkshows ter wereld! In het jaar 2016 is San Sebastian zelfs culturele hoofdstad van Europa en daarom wordt deze internationale vuurwerkshow, dat jaar, door deze stad gehost. Neem een fles bubbels mee, je familie & vrienden en hef het glas op een fantastisch nieuwjaar! Salud!