Culturele hoofdstad 2016

Sinds 1985 kiest het Europese parlement elk jaar twee culturele hoofdsteden in Europa. In 2016 zijn San Sebastian en Wroclaw de culturele hoofdsteden van Europa. Tijdens dit jaar zullen er in San Sebastian veel culturele evenementen plaatsvinden om de cultuur, rijkdom en verscheidenheid van de stad te laten zien.

Cultuur snuiven

Gedurende het hele jaar zijn er dans en muziekoptredens, tentoonstellingen en concerten in San Sebastian. Al deze evenementen zijn gebaseerd op samenwerking, vrede, respect voor anderen en cultuur als een manier om mensen samen te brengen.

Het bezoeken van verschillende evenementen is een interessante manier om te ontdekken hoe San Sebastian omgaat met de conflicten in Baskenland en de geschiedenis die hier achter zit en hoe het de inwoners met elkaar probeert te verbinden door middel van kunst en cultuur.

Iets anders doen?

Stel je voor dat er op de dag dat je in San Sebastián bent niets op het Donostia2016 programma staat… Dan zijn er genoeg andere dingen te doen in deze mooie stad. Heb je zin in een lekker kopje koffie ga dan naar een van de koffietentjes en neem er meteen een lekker taartje bij. Meer zin in iets hartigs probeer dan een van deze pinxtobarretjes.

Als je iets actiever bezig wilt zijn kan je naar een van de musea die hier staan omschreven of lekker naar een van de stranden in San Sebastián om een frisse duik te nemen.

Handige info

In het Alderdi Eder park vlakbij het stadhuis van San Sebastian is een groot informatiepunt geopend. Hier kun je informatie krijgen over de verschillende activiteiten en tentoonstellingen die plaatsvinden tijdens #Donostia2016. De informatie is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Baskisch.

Leuk om te weten is dat het gehele informatiepunt kan worden hergebruikt omdat het gemaakt is van bankjes. Deze kunnen, als het culturele jaar voorbij is, in parkjes en pleintjes worden geplaatst.

Locatie
Alderdi Eder Park tegenover het stadhuis

Openingstijden
Ma t/m zo van 11:00 – 19:00

Naast het informatiepunt is er ook een gratis app te downloaden (DSS2016EU) waarmee je de agenda, een interactieve kaart en informatie van #Donostia2016 kunt bekijken. Je kunt de evenementen ook delen via social media en email. Voor meer informatie (in het Engels) kijk dan op de website.

Hoogtepunten uit het programma

Las mujeres y el mar – Vrouwen en de zee

In het Naval museum is het hele jaar door een tentoonstelling te zien over de relatie van de vrouw met de zee. Het is wellicht bekend dat mannen vissers zijn, maar wat de rol van de vrouw is (geweest) met betrekking tot de zee zal tijdens deze tentoonstelling duidelijk worden.

Locatie
Kaikopasealekua
20003 San Sebastian

Openingstijden
Di t/m za van 10:00 – 14:00 en 16:00 – 19:00
Zon- en feestdagen van 11:00 – 14:00
Gesloten op maandag

Prijs
€ 3,00 (algemeen)
€ 1,50 (studenten en 65+)
€ 2,00 (groepen van meer dan 5 personen)
Gratis op donderdag en voor kinderen onder de 14 jaar

Music Box Festibala – Muziek door de stad

Elke maand vindt er een optreden plaats in San Sebastian van zowel nationale als internationale artiesten. Door het geven van concerten wil de stad laten zien hoe openbare ruimtes kunnen worden gebruikt voor muziek.

Stop War Festibala – Stop de oorlog

Van 25 tot en met 27 maart 2016 vindt het Stop War Festibala plaats in San Sebastian. Naast nationale muzikanten zullen ook artiesten als Nick Lowe en Bob Geldof & The Boontown Rats optreden.

Op Paseo del Árbol de Gernika, vlakbij de Catedral del Buen Pastor zullen twintig foodtrucks staan met heerlijke gerechten van over de hele wereld.

Locatie
De Maria CristinaZubia (Concert)
Paseo del Árbol de Gernika (Foodtrucks)
20002 San Sebastian

Prijs
n.n.b.