Eureka! Zientzia Museoa

Een kijkje in de wereld van wetenschap en technologie. Maar niet alleen kijken hoor… Bij Eureka! Zientzia Museoa staat interactie voorop! Er kunnen proefjes worden gedaan, gevaarlijke dieren worden geaaid, sterren kijken en nog veel meer… Als 15 jarige een rondje in een F1? Hier kan het! Dit museum is echt van deze tijd! Leuk voor jong én oud. Lekker bezig zijn en daarbij ook nog eens wat opsteken. Super leuk, toch?

Ga zelf op onderzoek uit bij Eureka!

Zo’n 3 km buiten het centrum van Donostia (oftewel San Sebastián) vind je Eureka. Het museum is ingedeeld in vijf delen. In elk deel staat een ander onderwerp centraal. Verschillende simulators, proefjes en het planetarium maken het een origineel en interactief museum. Kort zullen we de onderdelen van Eureka beschrijven, zodat je een beeld krijgt van dit leuke museum.

Hipatia – ontdek het menselijk lichaam

Deze nieuwe hal van Eureka geeft je een tour door het leven van een ‘human body’. Kijk je ogen uit en ontdek hoe je lichaam nou écht in elkaar zit. Voor een paar minuten voelen hoe het is om kleurenblind te zijn? Dat kan. Benieuwd of je later net zo weinig rimpels krijgt als je moeder? Ook dat kan je ontdekken. Wil je uitvinden hoe hoog je kunt springen en of je nou echt sterker bent dan je kleine broertje? Dat kan hier ook! Put yourself to the test…

Astronomisch observeren – sterrenkunde

In het topje van de 14 meter hoge glastoren van Eureka vind je het astronomisch observatiecentrum. Onder de koepel zijn twee superdeluxe telescopen te vinden. Overdag is er niet zo veel te zien en daarom organiseert het museum zo af en toe een nachtelijke tour. ‘s Avonds naar de fonkelende sterren kijken en met geluk zie je een vallende ster!

De tuin van de wetenschap – groen en mini gebouwen

In de groene tuin van het museum vind je verschillende miniaturen van oude gebouwen van Gipuzkoa. Dit is een noordelijke provincie waar ook San Sebastián in ligt. In één middag kun je op een snelle manier alle historische kiekjes zien! In de mini tuin vind je ook ruim 50 verschillende soorten bomen en zijn genoeg interessante experimenten uit te voeren. Eventjes uitrusten en wat eten? Dan kan je heerlijk picknicken met zelf meegebrachte hapjes en drankjes in de tuin.

Museum-San---quote

Planetarium

Stel je een soort bioscoop voor die je in de coolste situaties brengt. Ga terug in de tijd met dino’s, kijk naar een show over de evolutie van de mens of waan je in onze prachtige sterrenhemel. Een unieke ervaring! Er zijn zeven shows en elk duren ze max. 40 minuten. Vraag in het museum naar de starttijden van de shows en zorg dat je het niet mist! Let op dat voor het planetarium een apart tarief geldt. Helaas zijn de shows niet in het Engels, maar alleen in het Spaans en Baskisch. Maar gelukkig zeggen beelden en geluiden al genoeg! Laat je meeslepen door een van de prachtige shows.

Voor de jonkies

Voor de jonge bezoekers is het TXIKI planetarium the place to be. Ze leren het heelal en haar geheimen kennen op een manier waarop de kids het begrijpen. Ze zijn bezig met proefjes maar kunnen ook lekker luisteren en kijken.

Openingstijden Planetarium
Per dag worden er een aantal shows gegeven. Op de website kun je het actuele schema te bekijken!

Prijzen Planetarium
18 t/m 65 jaar € 3,50
0 t/m 17 jaar, studenten, 65+ en grote groepen € 2,50

*De simulators hebben verschillende eisen, zo moet je bij de F1 14 jaar of ouder zijn. Bij Max Flight moet je minimaal 120 cm zijn en bij de andere minimaal 4 jaar oud.

Animalia – diertjes kijken!

Professionele gidsen wijzen je de weg tussen de alligators, slangen en spinnen. Sommige bezoekers krijgen de kans om een van deze gevaarlijke dieren aan te raken… Durf jij het aan? De boodschap van dit onderdeel van het museum is dat ze ons in willen laten zien hoe we deze dieren kunnen beschermen en respecteren.

Simulators – beleef zelf!

Waan je in een echte Roller Coaster in de ‘fun’ area. Deze simulator geeft je even het gevoel dat je in een pretpark bent in plaats van in een museum. Voor een unieke ervaring bij Eureka is het zeker een aanrader om dit uit te proberen! In de Max Flight ben je voor even piloot en ervaar je hoe het is zonder zwaartekracht. Zweef en beleef!

Openingstijden Simulators
De openingstijden zijn erg gevarieërd. Via deze link van de website kun je per dag kijken naar de openingstijden van de Simulators van Eureka.
In juli en augustus is het elke dag open van 12:00 – 14:00 en van 16:00 – 20:00.
Op 25 december en 1 januari gesloten.

Prijzen Simulators
F1 € 4,50
Max Flight € 8 (2 personen in de cabine)
Orion € 2,50
MR1 of MR2 € 2,50

¡Extra pluspuntjes!
Het museum heeft nog een aantal extra services voor de bezoekers.
· Gratis parkeerplaats
· Café en restaurant
· Picknickplaats
· Souvenirshop
· Speelplaats voor de kids

Openingstijden museum Eureka
Het museum heeft erg ruime openingstijden.
In de zomer is Eureka gemiddeld van 10 of 11 uur tot 8 uur ‘s avonds open.
Gesloten op 25 december en 1 januari.
Op de website kun je exact en makkelijk zien wanneer het museum open is!

Prijs
18 t/m 64 jaar € 10
4 t/m 17 jaar, 65+ en studenten/leraren, grote families € 7

Locatie
Paseo Mikeletegi 43 – 45
20009 San Sebastián
*Gemakkelijk bereikbaar met eigen vervoer, met de buslijnen 31, 35 of 28 of trein.