Palacio de Miramar

Al meer dan honderd jaar is Palacio de Miramar kenmerkend voor de stad San Sebastian. Dat is niet zo gek, want het is een prachtig paleis met mooie tuinen eromheen. Wij snappen wel dat de koninklijke familie hier haar vakanties graag doorbracht, want het ligt ook nog eens op een toplocatie in de stad.

Het paleis door de jaren heen

De band tussen San Sebastian en de Spaanse koninklijke familie begon halverwege de 19e eeuw, omdat de toenmalige koningin, Isabel II, graag haar vakanties doorbracht in deze stad aan de kust. In 1889 werd er een plan gemaakt om een speciaal vakantieverblijf voor de familie neer te zetten, omdat zij toch telkens terug bleven komen. Op dat moment was María Cristina koningin en dankzij haar werd de band met San Sebastian dus nog sterker. Er werd een landgoed gekocht in de baai van La Concha en in 1893 stond daar een nieuw paleisje: Palacio de Miramar. In het jaar 1920 werd er nog een nieuw gebouw toegevoegd aan het complex om het nog groter te maken.

Meer dan dertig jaar genoot María Cristina van het enorme paleis totdat zij in 1929 overleed. Op dat moment nam Alfonso XIII het stokje van zijn moeder over en bracht zijn vakantiedagen maar al te graag door in het paleis wat hij geërfd had. Hij kon er niet erg lang van genieten, want twee jaar later werd het gebouw overgenomen door de overheid toen de tweede Spaanse Republiek ontstond. Palacio de Miramar ging in 1933 deels dienen als vakantieverblijf van de president van de Republiek. Het andere deel werd gebruikt voor culturele en educatieve doeleinden. Dit veranderde toen Franco een aantal jaren daarna aan de macht kwam. Het paleis kwam weer terug in handen van de koninklijke familie. Eén van de zoons van Alfonso XIII, Don Juan de Borbón, was dit keer de gelukkige. Tot 1972 genoot hij van de luxe, want in dat jaar werd het paleis gekocht door de gemeente van San Sebastian en tot op de dag van vandaag is Palacio de Miramar in hun handen.

Hoe ziet het eruit?

Palacio de Miramar ligt tussen het strand La Concha en Ondarreta waardoor je een prachtig uitzicht hebt vanuit het paleis. Rondom de gebouwen heen liggen een enorme tuin en een park. Het hele complex is erg groot, het heeft namelijk een oppervlakte van bijna 35.000 vierkante meter. Dat is nog eens een vakantiehuisje! Het paleis is ontworpen door de Engelse architect Seldon Wornum en is daarom ook gebouwd in de Engelse stijl. De neogotische stijl zie je ook terug aan de binnenkant. Er zijn verschillende kamers zoals de koninklijke eetzaal, een bibliotheek en een muziekkamer.

Palacio de Miramar nu

Tegenwoordig wordt het paleis nog steeds gebruikt. Voornamelijk als toeristische trekpleister in San Sebastian, maar er zit soms ook een zomerschool in gevestigd van de Universidad del País Vasco. Zo werd er een keer een cursus gegeven van de hogere muziekschool. Verder komen er dus veel toeristen naar het paleis en dit is zeker de moeite waard. Je kunt binnenkijken in de kamers van het voormalige vakantieverblijf van de koninklijke familie, maar je kunt ook heerlijk relaxen in de grote tuin. In de tuin zie je veel mooie bloemen, planten en bomen waardoor het een perfecte plek is om lekker te picknicken of simpelweg te genieten van het zonnetje.

Omgeving

Het paleis ligt dus eigenlijk aan het strand waardoor een bezoek aan Palacio de Miramar goed te combineren is met een dagje genieten van de golven. Daarnaast is het centrum van San Sebastian ook op loopafstand. Zo kun je in twintig minuutjes naar de kathedraal Buen Pastor lopen. Een ander prachtige locatie in de stad is Monte Igueldo, het schiereiland van San Sebastian waar je een prachtig uitzicht hebt. Vanaf Palacio de Miramar loop je hier in een halfuurtje naar toe.

Locatie
Paseo de Miraconcha 48
20008 San Sebastián (Guipúzcoa)

Prijzen
Entree is gratis

Openingstijden
Ma t/m za van 09:00 – 13:30 en 15:30 – 19:00
Zo van 10:00 – 14:00