Buen Pastor

Midden in het centrum van San Sebastian in de wijk Eixample vind je de enorme kathedraal Buen Pastor. De kathedraal heeft een oppervlakte van ruim 1900 vierkante meter en werd geopend in 1897. Nog veel meer informatie en andere leuke weetjes vind je op deze pagina. Lees dus snel verder en ontdek van alles over Catedral del Buen Pastor de San Sebastián!

Geschiedenis

De Buen Pastor werd gebouwd naar aanleiding van de gemeenteraad, zij gaven namelijk een stuk grond vrij tussen de rivier Urumea en het strand van La Concha in augustus 1887. Het was de bedoeling dat hier een kerk op gebouwd zou worden. Dat gebeurde dan ook en nog geen vier maanden later vond er een constructievergadering plaats. Er werd besproken wat het budget was voor de bouw van dit enorme gebouw en natuurlijk moest er gekozen worden hoe het er uit moest komen te zien. Er waren tal van ontwerpen gemaakt en de vier beste werden op deze dag gepresenteerd. Uiteindelijk was de architect Manuel de Echave de gelukkige winnaar. Zijn ontwerp kon op dat moment uitgevoerd gaan worden en na aantal jaar kon iedereen zijn gebouw bewonderen. Iets meer dan een halfjaar later, op 29 september 1888, werd de eerste steen gelegd door de Spaanse koninklijke familie. Na negen jaar bouwen werd de kathedraal, die op dat moment nog niet helemaal klaar was, ingewijd in 1897. De kenmerkende toren moest natuurlijk nog wel afgemaakt worden en dit gebeurde dan ook in 1899. Leuk om te weten is dat de constructie van het gebouw maar liefst 750.000 peseta’s meer dan het budget heeft gekost, dat is de helft meer dan gepland. Ze konden nog niet erg goed rekenen in die tijd misschien…

Hoe ziet de kathedraal eruit?

De kathedraal is gebouwd in de neogotische stijl. Dit is een negentiende-eeuwse stroming in de bouwkunst die gebaseerd is op de middeleeuwse gotiek. Neogotische kerken zijn vaak te herkennen aan de hoge torenspitsen, die zie je ook terug in de Buen Pastor. De toren is namelijk wel 75 meter hoog! Deze toren is gemaakt door Ramón Cortázar. De hoogte van de kathedraal is 25 meter en er kunnen 4000 mensen in de kathedraal. Het hoofdaltaar is in zijn geheel gewijd aan de Buen Pastor (Goede Herder). Hier zie je standbeelden van Nuestra Señora del Carmen, San Antonio, Santa Teresa en Sagrado Corazón. Van binnen zie je naast prachtige altaars, onder andere koepels, ramen van glas-in-lood en een antiek orgel. Dit laatste is een erg bijzonder onderdeel van de kathedraal. Het orgel heeft wel meer dan anderhalf miljoen peseta’s, dat is bijna tienduizend euro, gekost en is het grootst van Spanje met de 9535 buizen. Het is dus zeker de moeite waard om het gebouw ook van binnen te bewonderen!

Prachtige locatie

De kathedraal is prachtig gelegen in San Sebastian waardoor een bezoek goed te combineren is met andere bezienswaardigheden. De Buen Pastor ligt vlakbij de rivier en aan de andere kant vlakbij het strand. Deze twee plekken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je verblijf in de stad. Rondom de kathedraal vind je veel leuke spots om lekker een hapje of een drankje te doen. In San Sebastian is er voor ieder wat wils, van sterrenrestaurants tot koffietentjes tot gezellige pintxos bars. Dus als je even bij wilt komen van de Buen Pastor kan dat zeker. Daarnaast kun je dit goed doen op het plein waar de kathedraal staat, dit is een plein met mooie bomen en bankjes waar je even kunt neerstrijken. In de zomer biedt de kathedraal eveneens lekkere schaduwplekjes!

Interessante weetjes

– Er is een verschil tussen een kerk en een kathedraal. Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zetelt en een kerk is een gebouw waar gelovigen samen komen. Zo was Buen Pastor eerst een kerk en veranderde in 1953 in een kathedraal toen een bisdom in het gebouw vestigde.
– In 1972 vond de 75e verjaardag van Buen Pastor plaats en daarom ondernam bisschop Jacinto Argaya Goicoechea een verbetering. Een aantal onderdelen werden verwijderd uit de kathedraal, maar daarvoor kwam zeker wat terug. De daken en ramen werden gerestaureerd, gewelven werden schoongemaakt en er werd een nieuwe vloer gelegd zodat het weer een prachtige uitstraling kreeg.
– Onder de kathedraal bevindt zich een crypte waar de eerste pastoor begraven ligt.

Kortom, de Catedral del Buen Pastor is zeker de moeite waard om te bewonderen tijdens je bezoek aan San Sebastian. Een kathedraal met een rijke geschiedenis en een prachtige uitstraling!

Locatie
Catedral del Buen Pastor
Urdaneta Kalea 12
20006 San Sebastian

Openingstijden
Ma t/m vrij van 08:30 – 12:30 en 17:00 – 20:00

Prijs
Gratis toegang