Beleef!

Tot in de vroege uurtjes feesten? Onthoud dan twee woorden: San Sebastian! Met veel eigen (culturele) feestdagen zoals Semana Grande en Dia de Santo Tomas is San Sebastian tijdens deze dagen echt de place to be! Fantastisch vuurwerk en de mooiste kostuums. Stem je vakantie als het even kan af op deze feestdagen, lees alles over de spektakels en tradities van San Sebastian op deze pagina.

Carnaval

Deze van oudsher religieuze traditie brengt ons terug naar het jaar 1814 waar carnaval begon voor San Sebastian. Onze lieve heer staat bij dit feest centraal. Waar carnaval eigenlijk in het teken van eten staat, begint op de laatste dag (Vette Dinsdag) de vastenperiode. Net als in Brabant en Limburg staat in San Sebastian verkleden en het mooiste kostuum hebben op de eerste plaats, maar natuurlijk ook de extravagante praalwagens (flotadores). Je ziet de meest uitgedoste exemplaren met een origineel thema. Het carnaval in San Sebastian heeft sowieso ieder jaar een verrassend thema! Komt dat zien! Lees hier meer over carnaval in San Sebastian.

Dia de San Sebastian: Tamborrada

Bij dit drumfestival dat ieder jaar plaatsvindt op 20 januari in het centrum van de stad marcheert Iedereen verkleed als soldaat of kok door de stad. Dit spektakel duurt wel 24 uur en eindigt om middernacht op Plaza de la Constitución.

Dia de Santo Tomas

Tijdens dit festijn op 21 december komt de geur van gegrilde worst en ‘Talo’ (een soort koekje van maïsmeel) je tegemoet. Het Plaza de la Constitución middenin San Sebastian staat helemaal in het teken van de heilige Tomas en wordt gesierd door de leukste kraampjes met plaatselijke lekkernijen en stalletjes van echte Baskische ambachtslieden. Er worden aan het einde van de dag zelfs varkens verloot, die speciaal voor dit festijn lekker zijn vetgemest. Het feest gaat ver terug namelijk naar de negentiende eeuw!

Semana Grande (Donastia)

Met het afvuren van een kanonskogel op Jardines de Alderdi wordt Semana Grande ieder jaar op 15 augustus geopend. Spectaculaire vuurwerkshows, de tofste muziek met live optredens van lokale Baskische muzikanten die op bijzondere Baskische instrumenten zoals de Txanbela spelen (soort blokfluit). Maar ook sportieve activiteiten zoals beachvolleybal en ook Baskische sporten zoals herri-kirolak (dat met een beetje fantasie doet denken aan de sterkste man van Nederland) waarbij grote, sterke mannen zware stenen omver duwen. Lekker krachtpatsen en je spierballen laten zien dus. Sinds 2002 zijn een stel locals begonnen met het bouwen van vlotten waar ze uiteindelijk het water mee bevaren. En dit in vol (piraat) ornaat. Kijk je ogen uit bij tijdens dit culture feest! Meer informatie vind je hier.

Tips

– Houd er trouwens rekening mee dat winkels eerder sluiten tijdens deze feesten en omdat het druk is ook lastig bereikbaar zijn!

– Boek op tijd een hotel of accommodatie, veel hotels en appartementen zitten vaak snel vol!