Carnaval

Viva la carnaval in San Sebastian! Glitterpakjes, grote verentooien, lange optochten vol pracht en praalwagens, snoepjes, felle kleuren en confettisnippers is hét straatbeeld waar mensen aan denken wanneer ze het woord “carnaval” horen, toch? Overal wordt dit smakelijke feest gevierd en gelukkig ook in San Sebastian!

Verkleden in het verleden

Carnaval is van oorsprong een eetfestijn. Op de laatste dag van carnaval – vette dinsdag – begint om middernacht de vastentijd en duurt 40 dagen, tot aan Pasen. Het vasten staat in het teken van Jezus, die volgens de Bijbelverhalen vastte in de woestijn. De geschiedenis van carnaval gaat ver terug. De eerste tekenen van het carnaval in San Sebastiaan gaan all the way back tot in 1814! Groepjes studenten, gilde leden en vrienden verzamelden zich en componeerden eigen melodieën. Toch is carnaval niet altijd zo’n feestje geweest. Van 1924 tot en met 1978 werd dit spel verboden op straten en alleen beperkt tot particulieren

Vanaf 1978 begon het herstel van carnaval in San Sebastian en is het uitgegroeid tot het prachtige feest dat we vandaag de dag daar kennen! Van kinderen tot volwassenen, iedereen is gekleed in traditionele en kleurrijke kostuums, alle wijken en straten in San Sebastian worden gevuld met grootse optochten waar inwoners en reizigers met veel geluk en plezier samen komen om te genieten!

Alaaf! Alaaf! Alaaf El DiosMomo!

Elk jaar is er een wedstrijd in San Sebastian welke groep er het mooist, meest origineel en leukst verkleed meeloopt in de optocht! Zij maken kans op de Grand Prix en de Grand Prix Carnaval Mood. El DiosMomo, god van de moppen, grappen en grollen, danst ook in de optocht en volgt zijn weg tot aan het stadhuis. Hier wordt hij met open armen door de burgemeester ontvangen en zweept El DiosMomo het publiek op om met hem mee te dansen!

De koning van de polonaise

Dit weekend vol gelach, plezier en gefeest wordt afgesloten op Aswoensdag met De begrafenis van de sardientjes. Volgens één van de verhalen is deze traditie begonnen op een warme middag. Koning Carlos de derde ging buiten picknicken en door de hitte begonnen zijn sardientjes ontzettend te ruiken. Om deze geur kwijt te raken werden de sardientjes begraven en kregen de mensen geen gratis eten meer, wat ervoor zorgde dat zij in tranen waren. Tegenwoordig worden er gelukkig geen echte sardientjes meer begraven, maar is er een kartonnen praalwagen die door San Sebastian trekt! Aan het eind van deze optocht wordt de praalwagen in brand gestoken en symboliseert dit het einde van carnaval.

Voor wie dit spectaculaire feest vol bijzondere tradities wil maken is San Sebastian tussen 23 en 27 februari the place to be!

Tip:

  • Sinds 1995 wordt er in San Sebastian elk jaar een thema gekoppeld aan carnaval om de inwoners en de toeristen er zoveel mogelijk bij te betrekken. Zo is in 1995 de eerste keus gevallen op een indianenthema en hebben vele kleurrijke thema’s nog gevolgd! Hou de laatste carnavaltrends dus goed in de gaten!