Surfen

Ben je een sportief type en voel je graag de adrenaline door je lijf stromen? Dan is surfen in San Sebastian een must do! De beste surfspots, surfscholen en nog veel meer handige tips lees je op deze pagina.

Golfje pakken in San Sebastian

Deze Europese top spot aan de Golf van Biskaje is al jaren een trekpleister voor beginnende en ervaren surfers. Met legio aan surfscholen is San Sebastian misschien wel dé plek om het te leren. Met haar mooie windtunnels zijn de golven er in één woord fantastisch! Een reis naar San Sebastian is eigenlijk niet compleet als je dit niet geprobeerd hebt.

De beste surfspots

Playa de La Zurriola

Playa de La Zurriola (voorheen ook wel Gros playa) is het populairste strand en leent zich uitstekend voor surfers van alle niveaus. Gros is een erg leuke wijk achter het strand dus zeker een bezoekje waard! De golfen breken zowel naar rechts als links af en dat is voor beginnende en ervaren surfers handig.Dit strand is niet zo groot met een totale oppervlakte van 88.000 vierkante meter. Je kunt er naast surfen heerlijk zonnebaden. Houd er rekening mee dat het Zurriola strand dé golfsurfspotvan San Sebastian is en daarmee een hele drukke plek, zeker op zonnige dagen! Na het surfen kun je er lekker ontspannen met een verkoelend drankje.

Playa de Ondaretta

Ben je op zoek naar een rustig plekje om het surfen onder de knie te krijgen? Ga dan naar Playa de Ondarreta. Dit kleine gebied ligt bij Monte Igueldo en is minder druk dan Zurriola. Aan de ene kant vind je Peine de los Vientos (dit is een sculptuur aan de baai van Ondaretta en het embleem van de stad) en aan de andere kant onder de rotsen van het Miramar Palace vind je Pico del Loro (de rots tussen Ondaretta en La concha en is bovendien een heel mooi uitkijkpunt) Je loopt er binnen een paar minuten gemakkelijk heen vanaf beide stranden.

Playa de la Concha

Playa de la Concha is het meest gefotografeerde en grootste strand van allemaal. Met prachtige witte zandstranden is het geen wonder dat dit misschien wel het beste stadsstrand van Europa is. In dezelfde baai ligt ook het adembenemende eiland Santa Clara.

Surfen maar dan… anders!

Stand Up Paddle Surfen

Paddle surfen vindt zijn oorsprong in Hawaï en Australië, maar wordt de laatste jaren ook steeds populairder onder toeristen en locals in San Sebastian. Met een peddel van ongeveer twee meter en een surfboard probeer je in evenwicht te blijven. Het is de bedoeling dat je deze sportieve activiteit op rustig water doet. Het is een superworkout en hele goede manier om snel spierkracht op te bouwen! In San Sebastian zijn genoeg mogelijkheden om lesjes te volgen en deel te nemen aan paddle surfwedstrijden.

Bodyboarden

Een andere populaire activiteit is bodyboarden, eigenlijk is dit een variant op het golfsurfen. In tegenstelling tot het golfsurfen dat je zeker als beginner op een lange plank doet, doe je bodyboarden op een korte plank. Bij bodyboarden blijf je op de plank liggen en is daarom een stuk sneller te leren dan golfsurfen.

Windsurfen

Bij windsurfen is wind, zoals de naam misschien al doet vermoeden, het allerbelangrijkste element. Er zit aan je plank namelijk een zeil met mast gemonteerd en onder je board zit een vin. Met de giek (een giek zorgt ervoor dat het zeil uitgespreid blijft) kun je het zeil bedienen. Bij een goede windkracht kunnen professionals snelheden van boven de 90 kilometer per uur halen! Je kunt windsurfen eigenlijk het hele jaar door doen.

Kitesurfen

Een variant op het normale golfsurfen is kitesurfen. Wind is, net als voor windsurfers, het allerbelangrijkst voor kitesurfers! Kitesurfen doe je met een klein surfboard en een zogeheten kite, dat is een soort vlieger waar je je mee laat voorttrekken op het water. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid omdat je in feite boven het water aan het zweven bent.

Surfscholen

Aan de kustlijn van San Sebastian vind je genoeg surfscholen. Hieronder vind je een overzicht met handige informatie zoals de locatie en openingstijden van de populairste surfscholen in San Sebastian.

Surf House – Surf Camp

Als je op zoek ben naar meer dan een gewone surfschool dan is San Sebastián Surf House je beste optie. Gelegen in het dorpje Aia, dichtbij het prachtige strand van Zarautz en Orio biedt dit surfhuis accommodatie met een gezellige bar, heerlijk eten, dagelijkse surf- en yoga lessen en nog veel meer. San Sebastián Surf House biedt een compleet pakket voor een vakantie of een weekendje surfen.

Je kunt verschillende pakketten kopen, waarbij het goedkoper wordt des te langer je verblijf. Maar kun je ook enkel een middag surflessen nemen. Zo betaal je €35 voor niet alleen surflessen, met een wetsuit, surf board en transport van en naar het strand. Maar wordt ook met lekker weer yoga en lunch gehouden op het strand en kun je aan het einde van de dag mee naar het surfhuis. Met unlimited sangria en bier in de bar voor slechts €10 heb je alles inbegrepen. Als je een week(end) wil blijven kost het €70 per nacht en kun je gebruik maken van alle faciliteiten van het surfhuis met ontbijt en avonddiner.

Kijk voor meer informatie deze website.

Zurriola Surf Eskola

Deze surfschool behoort tot de absolute top van de surfscholen in San Sebastian. Door de ruime, moderne faciliteiten en gepassioneerde instructeurs was Zurriola Surf Eskola de eerste school in de branding van het Zurriola strand. Deze school is super allround en is er voor jong en oud. Je kunt er ook lesjes yoga en pilates volgen. Je kunt er op alle niveaus instappen.

Prijs
De prijs van een surfles is afhankelijk van het aantal mensen in je groep. Bij een klas van 4 tot 6 personen inclusief uitrusting zoals een surfplank en wetsuit ligt de prijs op € 30 voor 1,5 uur. En hoe meer uren je lest hoe goedkoper het wordt! Mocht je helemaal geen interesse hebben in lessen dan kun je natuurlijk ook zelf een bord en wetsuit huren.

Locatie
CalleUsandizaga14
20002 San Sebastián, Gipuzkoa
Website

Openingstijden
Zomer: 09:00-20:30
Lente:10:30-13:30 en 15:30 – 20:00
Winter:15:30 – 20:00
In de weekendenhet hele jaargeopend in de ochtend en middag.

BeraBeraSurf

Deze gerenommeerde surfschool is er een van de top drie scholen die zijn begonnen met het geven van golfsurflessen, bodyboardlessen en stand up paddle lessen in het noorden van Baskenland. Door de enorme stijging in polulariteit van het surfen is BeraBera Surf met haar diensten verhuisd naar het lokale strand.

Prijs
De prijs van een BeraBera Surf is afhankelijk van het aantal mensen in je groep. Bij een klas van 4 tot 6 personen inclusief uitrusting zoals een surfplank en wetsuit ligt de prijs op € 21 voor 1,5 uur. En hoe meer uren je lest hoe lager de prijs per uur! Liever geen les? Huur dan zelf een surfplank en wetsuit, dit kan voor € 13 per uur.

Locatie
Zurriola Ibilbidea 2
20002 Donostia – San Sebastian
Guipuzcoa
Website

Openingstijden
Ma t/m zo 09:30 – 20:30

PukassurfEskola

Prijs
De prijs van een les Pukassurfis afhankelijk van het aantal mensen in je groep. Bij een klas van 4 tot 9 personen inclusief uitrusting zoals een surfplank en wetsuit ligt de prijs op € 28 voor 1,5 uur. En hoe meer uren je lest hoe lager de prijs per uur! Probeer je het liever zelf? Huur dan een surfboard en wetsuit.

Locatie
Avenida Zurriola24
20003 Zarautz
Website

Openingstijden
Ma t/m zo tussen 10:00 -16:30

Surfing SanSebastian

Prijs
Bij deze surfschool wordt gewerkt met pakketten. Een les duurt 1,5 uur en van ma t/m vrij kun je 7,5 uur lessenvoor een prijs van € 88.

Locatie
Peñaflorida Kalea 8
20004 Donostia, Gipuzkoa
Website

Openingstijden
Ma t/m zo tussen 10:30 – 14:30 en 16:30 – 20:30

Bluemotion surf &bodyboard Academy

Locatie
Ramon y Cajal Kalea 1
Donostia, Gipuzkoa
Website

Openingstijden
Ma t/m zo 09:30 – 20:30

Good People Surf

Prijs
De prijs van een is afhankelijk van het aantal mensen in je groep. Bij een klas van 4 tot 6 personen inclusief uitrusting zoals een surfplank en wetsuit ligt de prijs op € 21 voor 1,5 uur. En hoe meer uren je lest hoe lager de prijs per uur! Mocht je helemaal geen interesse hebben in lessen dan kun je natuurlijk ook zelf een bord en wetsuit huren.

Locatie
Gipuzkoa Kalea 55
20800 Zarautz, Gipuzkoa
Website

Openingstijden
Ma t/m zo 09:30 – 20:30

Tips

– Is het surfweer vandaag? Zijn er goede golfen? En staat er eigenlijk wel wind vandaag? Check nu de hier de live beelden op de surfcam!
– Ben je op zoek naar coole surfkleding en handige accessoires bekijk dan deze pagina met surfshops.
– Sla nu twee vliegen in één klap en leer surfen en Spaans tegelijkertijd via een taalPLUS programma. Meer informatie kun je hier vinden.
– Vertoef je graag tussen andere surfers? Boek danhier een van de vele surfhostels die er op San Sebastian te vinden zijn.
– Naast het surfen heeft het Playa de la Zurriola elk jaar in juli een heel leuk jazzfestivalwaar je na het surfen kan genieten van de mooiste jazzmuziek.