Día de San Sebastián: Tamborrada

Een van de grootste feestdagen van San Sebastián is het zogenaamde Tamborrada. Tijdens dit 24 uur durende drumfestival verzamelt de hele stad zich op 20 januari op Plaza de la Constitucion in het oude centrum. De hele dag door hoor je in de stad het gedrum op de trommels en de tonnetjes. Om klokslag 12 uur ’s nachts wordt de stadsvlag gehesen en begint het 24 uur durende drumspektakel.

Verkleed als kok of soldaat

Jaarlijks lopen er meer dan 15.000 inwoners van San Sebastian mee in de parade, verdeeld over verschillende drumbands. Vrouwen gaan gekleed in traditionele Baskische klederdracht en mannen verkleden zich als kok of als soldaat. De kostuums van de mannen zijn gebaseerd op de uniforms van de Franse soldaten uit de 18 eeuw.Aan het eind van de dag wordt de vlag op meerdere plekken tegelijk weer naar beneden gehaald om het feest officieel af te sluiten. Dit wordt gedaan door de gastronomische sociëteit Unión Artesana.

Leuk weetje! De gastronomische sociëteit van San Sebastian is medeverantwoordelijk voor het succes van Tamborrada. Hierdoor zijn er veel mensen verkleed als kok in de optocht.

Hoe is dit begonnen?

Hoewel het niet helemaal bekend is waar de traditie van Tamborrada vandaan komt, ligt de oorsprong van Tamborrada in begin van de 18e eeuw. Toen begin van de 18e eeuw de Fransen de stad invielen en dagelijks door de straten van San Sebastian aan het marcheren waren, kregen de inwoners hier snel genoeg van. Ze verzonnen een manier om deze soldaten belachelijk te maken. Dit deden ze door middel van het slaan op watertonnetjes en achter de marcherende soldaten aan te lopen. Deze traditie en het vieren van carnaval hebben geleid tot de huidige parade die nu gehouden wordt.

Gezang en getrommel

Tijdens de parade wordt er de traditionele mars van San Sebastian gezongen. Deze wordt begeleid door melodieën die zijn geschreven door Raimundo Sarriegui. De hele dag door hoorje in de stad dezelfde muziek en ontkom je er niet aan dat je aan het eind van de dag mee kunt zingen met de mars van San Sebastian:

Origineel

Bagera!
Gu (e)re bai
Gu beti pozez, beti alai!
Sebastian bat bada zeruan
Donosti(a) bat bakarra munduan
Hura da santua ta hau da herria
Horra zer den gure Donostia!

Vertaling

We zijn!
Wij ook!
We zijn altijd vrolijk, altijd blij!
Er is een Sebastian in de lucht
Een unieke San Sebastian in de wereld
Dat is de heilige en dit is de stad
Dat is wat onze San Sebastian is!

Kinderparade

Sinds 1961 is er ook een kinderdrumparade waar meer dan 5.000 kinderen aan meedoen. De verschillende scholen uit de stad hebben allemaal hun eigen kostuum en lopen in de ochtend hun eigen parade door de stad heen.

Handige Tips

  • Rond 20 januari kan het al flink druk zijn in San Sebastián. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd een hotel, hostel of appartement boekt. Fijne plekken om te slapen vind je hier!
  • Kom je met de auto naar San Sebastian dan is het handig om iets buiten het centrum te parkeren. Hier is het vaak gratis en je kunt makkelijk met de bus naar het centrum. Je kunt natuurlijk ook in het centrum zelf parkeren maar let op de parkeermeters. Op sommige plekken mag je maximaal 90 minuten parkeren.
  • Een makkelijke manier om door de stad heen te komen is per bus. Een enkele reis kost overdag €1.65 en ’s nachts €2.10.