Semana Grande

Spanjaarden hebben een lange traditie van feesten, en Semana Grande in San Sebastian is er een van. Het ontstaan van Semana Grande gaat al terug naar de 19e eeuw! Er waren destijds veel rijke toeristen in San Sebastian, om die te entertainen werden er allemaal activiteiten georganiseerd. Nog steeds staat San Sebastian vanaf 12 augustus tot 19 augustus op zijn kop, er zijn vele verrassende activiteiten. Wil je echt iets spectaculairs meemaken ga dan feesten met de inwoners van San Sebastian!

Belangrijkste activiteiten

De eerste dag van deze feestweek wordt groots geopend met een kanonschot om 19:00 in de ‘Jardines de Alderdi Eder’, een park waar ook het prachtige stadshuis aan grenst. Hierna kan het feest pas echt losbarsten!

Knallend je dag afsluiten

Een heel belangrijk onderdeel van Semana Grande is het vuurwerk. Er wordt zelfs een internationale vuurwerk wedstrijd gehouden, waar verschillende nationaliteiten strijden voor de eerste plaats. Ga hier zeker naartoe en zie de professionals aan het werk die van de lucht een echt kunstwerk maken. Je hoeft geen dag zonder vuurwerk, want elke avond zijn er shows! Leuk feitje: vuurwerk is altijd al een belangrijk onderdeel geweest, ook in de 19e eeuw werd er vuurwerk afgestoken.

Ontdek lokale artiesten

Muziek is ook al vanaf het ontstaan van Semana Grande een belangrijke festiviteit. Er is een heel divers gezelschap aan muzikanten aanwezig en het zijn voornamelijk lokale Baskische artiesten die optreden. Van traditionele muziek tot reggea en van hip-hop tot rock, er is voor ieder wat wils.

Sport sensatie

Semana Grande is een heel veelzijdige feestweek, want ook voor de sportliefhebber is er van alles te beleven. Ga kijken bij een paardenrace of kom in zomerse sferen bij een beachvolley toernooi. Als je een sport wil zien die typisch Baskisch is ga dan naar een herri-kirolak demonstratie. Het zijn verschillende activiteiten die vroeger zijn ontstaan op het platteland. Het gaat vooral om het laten zien van kracht en de deelnemers moeten bijvoorbeeld een grote steen zo ver mogelijk met zich meeslepen en houthakken. Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen, want het is een een echt spektakel!

Spot piraten!

Sinds 2002 is er een groep actief in San Sebastian die tijdens Semana Grande eigen vlotten bouwen en het water opgaan. Dit alles in de stijl van Piraten, compleet met piratenvlaggen en outfits. Het water ziet dan zwart van de vlotten en andere bootjes, en er wordt flink gefeest. Ga hier zeker kijken, want er heerst echt een hele leuke en gemoedelijke sfeer.

Tips

  • Vanuit de hele stad kun je het vuurwerk zien, maar in de buurt van ‘Paseo de la Concha’ zie je het vuurwerk het best.
  • Doe als de locals en eet een ‘Helado’ (ijsje) tijdens het vuurwerk!