San Sebastian Film Festival

Ieder jaar op de derde vrijdag van september gaat het negendaagse San Sebastian Film festival van start! Met uiteraard fantastische films, beroemde getalenteerde regisseurs en acteurs die keer op keer weer in de prijzen vallen en worden geëerd met pretentieuze awards! Dit ongelooflijke spektakel is er een om bij te wonen als je een bezoekje brengt aan San Sebastian!

Festival 2016!

Dit jaar op van 16 tot 24 september is alweer de 64e editie van het glamoureuze San Sebastian Film Festival!

Juryleden

De jury is er niet zomaar een, het is een nauwkeurig samengestelde internationale groep van experts die allemaal veel verstand hebben van de verschillende facetten die belangrijk zijn voor het maken van een goede film. Documentairemakers, regisseurs, fotografen en professionele dansers van over de hele wereld. Voor elke award is een unieke jury samengesteld. Zeker geen derderangs juryleden dus!

Genres en films

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het zien op het Film Festival van San Sebastian. Zo zijn er films te zien in het zogenaamde ‘Culinary Zinema’ genre. In 2015 zelfs een Nederlandse documentaire ‘Fucking Perfect’ van Sergio Herman waarin je kan zien hoe de eeuwige zoektocht en het streven naar perfectie invloed heeft op het privéleven en de carrière keuzes van deze Michelinsterrenkok. Hij sloot zelfs zijn goedlopende driesterren restaurant Oud Sluis om weer een nieuwe droom te verwezenlijken.

Of neem ‘Barash’ het Israëlische pareltje in het genre van de New Directors, waarbij het leven van een zeventienjarig meisje te zien is en haar gevecht met drugs, alcohol, ruziënde ouders en een zus die in het Israëlisch leger zit en van de een op de andere dag verdwijnt. Nadat ze verliefd wordt voor het eerst in haar leven krijgt alles in haar leven een nieuwe betekenis. Maar bijvoorbeeld ook kinderfilms zoals Asterix en Obelix en The seventh Dwarf. Voor een overzicht en bijbehorende genres van alle films klik je hier.

And the winner is…

Een filmfestival is natuurlijk niet compleet zonder awards en dit jaar zijn er weer verschillende uit te reiken. Bij festival draait het allemaal om de Gouden Schelp (Concha de Oro) en de Zilveren schelp (Concha de Plata). De Gouden Schelp is voor de beste film en is ook gelijk de hoofdprijs. De Zilveren Schelp gaat naar de beste acteur, actrice of regisseur.

Verder zijn er nog veel andere awards te verdienen. Aan de ene Award hangen geldprijzen zoals de New Directors Award en draaien voornamelijk om de techniek achter de film. Sommige awards zoals de ‘TVE Another Look Award’ zijn er juist om een statement te maken. Voor het bevorderen van gelijke kansen ongeacht ras of geslacht en er zijn ook speciale prijzen voor getalenteerde jongeren in de filmwereld. De meest spraakmakende staan hieronder en voor een compleet overzicht surf je naar www.sansebastianfestival.com.

Kutxabank-New directors Award

De Kutxabank- New Directors wordt uitgereikt aan de beste nieuwe regisseurs waar een enorme geldprijs te winnen is van € 50.000!

Horizontas Award

Bij het winnen van deze award krijg je een geldprijs ter waarde van € 35.000 en is toegespitst op Latijns-Amerika. Speelfilms die geheel of gedeeltelijk geproduceerd zijn in Latijns-Amerika of geregisseerd door filmmakers van Latijns-Amerikaanse oorsprong.

Donostia Award

In 1986 heeft het festival de Donostia Award in het leven geroepen, deze award gewijd aan een grote filmpersoonlijkheid als blijk voor waardering voor hun werk en carrière. Bekende Spaanse, maar ook Amerikaanse filmsterren als Meryl Streep, Denzel Washington, Hugh Jackman en John Travolta hebben deze prijs in ontvangst mogen nemen, maar ook regisseur Woody Allen viel al eens in de prijzen.

Audience Award

Deze publieksprijs bestaat uit twee verschillende awards: een award voor beste film ook hierbij weer een geldprijs van € 50.000 en de andere award is voor de beste Europese filmuitvoering waar € 20.000 kan worden gewonnen.

Irizar Basque Film Award

Deze award met een geldprijs van € 20.000 is toegewijd aan de producent(-en) van de beste Baskische film.

Tve-Another Look Award

Is eigenlijk in het leven geroepen om de gelijkheid tussen mensen ongeacht hun geslacht, ras of religie te bevorderen.

Spanish cooperation award

Deze is er voor Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Portugese films. Hierbij staan films die bijdragen aan mensenrechten en het bestrijden van armoede centraal.

International Film Students Meeting Awards

Deze prijs is er voor jongeren die de knijpjes van het cinematografische vak willen leren.

Festival posters

Ook aan de vormgeving van de filmgenres is ontzettend veel aandacht besteed. Sterker nog, er is een wedstrijd gehouden om het logo van het filmfestival te ontwerpen, maar ook de icoontjes van de verschillende categorieën. De winnaar werd bekend gemaakt in het Eureka! Zientzia Museoa. Er zijn in totaal negen posters gemaakt voor de negen categorieën.

Dit moet ik zien!

Kaartjes kunnen je bestellen via deze link en ze zijn tussen de €5 en €10 per stuk. Let op: de prijzen verschillen per film!

Locatie

Verschillende prominente locaties in San Sebastian zijn het podium voor het tonen van de films tijdens dit festival. De hoofdlocatie is het Kursaal in het centrum. Vroeger was deze hoofdrol weggelegd voor Teatro Victoria Eugenia maar ook nu nog worden hier films getoond tijdens het San Sebastian Film Festival.