Museoa San Telmo

Ben je in San Sebastian en toe aan een cultureel uitstapje? Vergeet dan absoluut niet het Museoa San Telmo mee te pikken! Dit museum laat je veel over de Basken en hun geschiedenis zien op een erg toffe manier en is alleen al vanwege het gebouw een bezoekje waard! Hier vind je alles wanneer ze geopend zijn, wat een bezoekje kost en wat de vaste collecties zijn.

WHO ARE THE BASQUES?

Het San Telmo stamt uit 1902 en is daarmee het oudste museum van het Baskenland. Het museum is gevestigd in een prachtig totaal gerenoveerd gebouw waar oude architectuur fantastisch samenkomt met de moderne. Bijna alles wat hier te zien is, is gerelateerd aan het Baskenland en haar bewoners. Het San Telmo laat je kennismaken met de Basken, hun land en geschiedenis op een enorm moderne en interactieve manier. Het is mede om die reden ook uitgeroepen tot Europees museum van het jaar 2013 en zal ook zijn steentje hebben bijgedragen bij de uitverkoring van San Sebastian tot Europees Culurele Hoofdstad van 2016. Dus ben jij benieuwd wie de Basken zijn? Dan is het San Telmo the place to be!

Tip! Ben je al benieuwd naar dit museum check dan eens dit filmpje en je krijgt al een heel goed beeld wat je kan verwachten!

Building a beautiful future

San Telmo kijkt graag terug naar het cultureel historisch verleden met als doel, hierop te reflecteren en het te gebruiken als basis voor de huidige samenleving. Het wordt gepresenteerd als museum en te gelijkertijd een plek voor verspreiding van kennis en gedachten. Dit om het heden te begrijpen en te bouwen aan de toekomst met de kennis uit het verleden. Mooi hè? Het is tevens het enige museum in deze omgeving gericht op de Baskische samenleving vanuit dit perspectief, die ook een uitgebreide kunstcollectie heeft.

Collecties

Het San Telmo heeft ontzettend veel stukken die betrekking hebben op de Baskische samenleving. In het museum zijn 26.000 stukken aanwezig die verspreid zijn over verschillende categorieën.

  • Etnografie (Baskische stammen en cultuur)
  • Schilderkunst
  • Fotografie
  • Archelogie
  • Geschiedenis

Etnografie

Ja wat is dit eigenlijk? Verwacht hier veel informatie over het traditionele oude Baskenland en een antropologische kijk hierop. Wat is het voor volk, hun oude gebruiken, dialecten en nog veel meer. Bij deze collectie van 7.000 stukken zie en leer je over de verschillende aspecten over de traditionele manier van leven in het Baskenland.

Baskische schilder en sculptuurkunst

Het San Telmo beschikt over een waanzinnige collectie van meer dan 6.000 stukken uit de Baskische school van de afgelopen 100 jaar. Bij deze collectie is te zien hoe deze school zich de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld en wie de vooruitstrevende Baskische kunstenaars waren.

Fotografie

Gregorio Gozález Galarza en zijn zoon zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de fotografiecollectie van het San Telmo. Vader en zoon González zijn bewapend met hun camera in de eerste helft van de vorige eeuw op pad gegaan in San Sebastian en haar mooie omgeving. Je kunt in deze collectie van 9.000 foto’s veel sfeerbeelden zien uit deze tijd zoals, carnaval, zeilwedstrijden, stiergevechten, het strand en panoramma’s van de omgeving. Door al deze foto’s is een goed beeld te krijgen hoe deze omgeving zich heeft ontwikkeld de afgelopen 100 jaar.

Archeologie

Het San Telmo heeft een grote collectie met stenen grafkunst. Monumenten die stonden bij waar iemand was begraven, of waar diegene is gestorven. Deze collectie gaat verder dan alleen de Baskische grafmonumenten en heeft ook stukken uit de Romeinse en Egyptische tijd.

Geschiedenis

Het Baskenland heeft een rijke geschiedenis met zeevaarders en vooral veel oorlogen. Met de Fransen, Spanjaarden, Engelsen of wie dan ook. De Basken hebben ongetwijfeld een robbertje met ze gevochten. Om die reden hebben ze door de jaren heen ook wat verschillende soorten wapens en verdedigings materieel erdoorheen gejaagd. Zo’n 800 stuks zijn hier in het museum beland. Ze stammen uit vanaf de 15e eeuw met ridderpakken en zwaarden tot de tijd dat er grote pistolen en geweren kwamen. Het museum staat er tevens om bekend een grote collectie messen te hebben.

Tijdelijke exposities

Naast de vaste collectie heeft het museum een variatie van tijdelijke exposities door de jaren heen. Deze tijdelijke exposities zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Voor meer informatie welke tijdelijke exposities er nu gaande zijn check de website van het San Telmo.

Praktische informatie

Heeft het mooie Baskenland jou nou ook zo gegrepen en wil je nu nog meer van dit unieke volkje te weten komen? Dan volgt hier wat hele handige informatie die dan goed van pas kan zijn.

Locatie
Plaza Zuloaga 1
20003 Donostia – San Sebastián
Website

Entree prijzen
€ 6 – Normale prijs (afhankelijk van welke tijdelijke expositie zou er een extra toelage gevraagd kunnen worden)
€ 3 – Voor studenten en mensen van 65 plus die dat beide kunnen aantonen, groepen boven de tien personen.
GRATIS – Op dinsdagen en voor mensen onder de 18 (op vertoning van ID)

Openingstijden
Di t/m zo: 10.00 – 20.00

Gesloten
Maandagen
1 januari
20 januari
25 december