Basketbal

Basketbal is al decennia lang een zeer populaire sport in Spanje. Het internationale team van Spanje was tot 2008 het enige Europese team dat een wereldkampioenschap op zijn naam kon schrijven. Een aantal Spaanse basketballers zoals Pau Gasol heeft de overstap gemaakt naar de NBA (National Basketball Association) in De Verenigde Staten. Ook San Sebastian heeft een sterk basketbalteam dat bestaat sinds 2001. Het bekendste team is San Sebastian Gipuzkoa Basket. Op deze pagina vind je leuke weetjes, handige informatie en lees je alle tips voor het bijwonen van een wedstrijd van dit team.

San Sebastian Gipuzkoa Basket

San Sebastian Gipuzkoa Basket (nickname GBC) is de professionele basketbalclub van San Sebastian. Gipuzkoa Basket speelt in de professionele ACB-competitie (dit is de eerste divisie van het professioneel basketbal in Spanje) met achttien andere teams sinds 2008-2009 en telt 7.000 trouwe abonneehouders. Met een capaciteit van 11.000 mensen is het stadion Donostia Arena 2016 het grootste basketbalstadion van San Sebastian (Donostia is een ander woord voor San sebastian) Het team speelt thuis in blauwe tenues en uit in witte tenues.

Het team

Dit professionele team bestaat uit dertien spelers en kenmerkt zich door voornamelijk Spaanse pointguards. Met de huidige hoofdcoach Laume Ponsarnau is het team het seizoen 2014-2015 gedegradeerd. En dit terwijl het team in 2011-2012 met coach Sito Alonso nog in de kwartfinales van de Spaanse eerste divisie stond. Laume Ponsarnau is sinds 1993 actief als coach en heeft zelf in de tweede divisie van Spanje gespeeld. In zijn loopbaan als coach heeft hij voor verschillende basketbalclubs gewerkt zoals Ricoh Manresa, een basketbalclub in de regio Barcelona. Komend seizoen komen er nieuwe spelers spelen bij Gipuzkoa die weer moeten gaan zorgen voor een promotie naar een hogere divisie.

De langste speler

De langste speler is Julen Olaizola hij is maar liefst 2.02 meter en weegt 105 kilo. Hij is pas 22 jaar oud maar maakte zijn debuut al in 2007 bij Real Madrid en won meerdere gouden medailles met onder anderen Kaunas en Wroclaw in de Litouwse en Poolse jeugdcompetitie. Sinds 2012 speelt hij in het team van Gipuzkoa Basket.

Gametime!

Een gemiddelde wedstrijd in Donostia Arena 2016 trekt zo’n 8.000 bezoekers dus een bezoek aan Gipuzkoa Basket is zeker de moeite waard als je een bezoek brengt aan het bruisende San Sebastian. Wedstrijdje kijken? Voor het bestellen van kaartjes en uitgebreid overzicht van de wedstrijden klik je hier.

Bereikbaarheid stadion

Het stadion van Gipuzkoa Basket werd vroeger gebruikt als arena voor een andere liefhebberij van de Spanjaarden namelijk stierenvechten. In 1998 werd deze arena verbouwd en dient tegenwoordig als het vaste stadion van Gipuzkoa Basket.

Locatie
Agirre Miramon Kalea 2
20014 San Sebastián-Donostia, Gipuzkoa

Bus
Buslijn 8, 17, 40 en 41: uitstappen bij halte Ipagirre
Buslijn 9, 36, 41: uitstappen bij halte Euskadi Plaza

Trein
C1: uitstappen bij halte Groseko Geralekua

Tickets
Boek je kaartjes op tijd via deze link of door contact op te nemen met Tel: +34 943 44 44 28.

Meest waardevolle spelers

In dit rijtje floreren toch de oud professionals uit Amerika zoals Bernard Hopkins 2007-2010 en Andy Panko 2007-2012 die er na de NBA een Europese carrière op nahielden. Bernard Hopkins sloot zijn seizoen in 2013 af bij het Spaanse Blusens Monbus en Andy Panko speelt momenteel bij SLUC Nancy in Frankrijk.

Spaanse bekende basketbalclubs

Er zijn een aantal hele bekende Spaanse basketbalclubs die meerdere titels veroverden. De bekendste clubs in het rijtje zijn Real Madrid en Barcelona.

Leuke weetjes

* De eerstvolgende wedstrijd van het eerste team van Gipuzkoa Basket is op zondag 11 oktober.
* Houd er rekening mee dat de prijzen van de tickets variëren, dit heeft te maken met wat voor wedstrijd het is en op welke plaats je zit!
* Boek een groepsarrangement vanaf 9 euro per persoon door contact op te nemen via telefoonnummer +34 943 44 44 28 of door op deze link te klikken.
* Een lidmaatschap voor dit leuke team kun je al kopen voor 280 euro per seizoen.